dilluns, 22 de novembre de 2010

La conquesta de la verticalitat


El joc de les construccions permet treballar aspectes tan importants com la coordinació òculo-manual, l'orientació espacial, la motricitat prima o la simetria. Però és que permet desenvolupar habilitats cooperatives quan es practica amb altres.


Al principi és habitual que les nines i els nins simplement ubiquin a l'espai un bloc a devora d'un altre. Així fan una mena de parets. Aquestes parets poden ser llargues com trens o poden voltar com tanques.

A poc a poc, però, els infants tornen més hàbils i s'embarquen en petits projectes més ambiciosos, a la recerca de la verticalitat.
Però la verticalitat no és quelcom senzill: es necessita la pràctica de l'assaig i l'error. Una construcció massa asimètrica no es podrà sostenir sense ajuda. Ni tampoc si l'estructura és massa prima. Per això una paret o qualsevol altre suport pot ser benvingut per començar a conquerir-la. Sovint resulta útil emprar blocs d'encaixos, molt més estables que els blocs de fusta, sempre que estiguin correctament enganxats.Però hi ha ocasions on els infants col·laboren per crear una súper-estructura, fins i tot més alta que ells i elles!
I ja us podeu imaginar la gran satisfacció que això representa: un premi a l'esforç conjunt.

2 comentaris:

  1. Si que hi a projectes ambiciosos en aquestes fotografies. Vos imaginau que surtin d'aquest curs molts arquitectes, i quan siguin majors mostrar aquestes fotografies del les seves primeres iniciatives amb 3 anys. Jo la guardaré!.

    ResponElimina
  2. Sí! Qui sap què faran de grans?

    Allò que sí és cert és que el pensament està molt lligat a l'acció i a les emocions. No hi ha com fer (tocar, punyir, agafar, encaixar...) i passar una bona estona per aprendre coses noves!

    I mireu-los com hi col·laboren: és increïble! Els infants no em deixen de sorprendre mai.

    ResponElimina