divendres, 11 de març del 2011

Els polls a l'escola

Com bé sabeu, a l'escola hem de conviure de tant en tant amb les infestacions de polls, tècnicament anomenades "pediculosi".
Exemplar de femella adult
Els polls són uns petits insectes paràsits. Hi ha unes tres-mil espècies en el món i la majoria s'han especialitzat en parasitar determinades altres espècies.

Per als polls el nostre cap és la llar perfecta
D'entre ells, aquells que ens interessen, perquè es troben entre nosaltres i ens xuclen la sang si poden, són els petits polls dels cabells. Viuen entre 16 i 30 dies i els encanta estar-se als nostres caps, ja que hi troben un ambient càlid i humit, i s'hi troben d'allò més bé. Una sola femella posa centenars d'ous, també anomenats llémenes, que tarden devers una setmana en incubar la larva fins que neix el poll.

S'enganxen als nostres cabells i ens xuclen la sang

Aquests polls s'enganxen als cabells amb unes ungles especials al final de les extremitats. No boten ni volen i just es contagien per contacte directe, però es mouen fàcilment i ràpida al cap. Com us podeu imaginar a l'escola això passa molt sovint, per la qual cosa és fàcil que es propagui la infestació a altres caps de companyes i companys, de mestres, de familiars, de veïnes i veïns...

La picor persistent podria ser símptoma de pediculosi

Als polls els agraden tota casta de cabells, però és cert que es propaguen més fàcilment entre els infants. Per saber si tenen polls es poden cercar les llémenes a darrera les orelles i al clatell. Si veiem que un infant es grata amb insistència, potser que tingui una infestació de polls. Recordeu que gratar-se el cap de forma intensa pot produir lesions al cap i infeccions bacterianes.

Quan ja tenim una infestació, penseu a tenir paciència: més prest o més tard els infants en poden tenir i, al igual que hi ha infants als quals els piquen els moscards més sovint, també n'hi ha que pateixen pediculosi amb més facilitat. Feu el tractament complert i renteu tota la roba i els estris dels cabells de l'infant amb pediculosi. I sobretot, lleveu totes les llémenes. Sempre n'hi ha que sobreviuen als tractaments i ens poden encomanar pediculosi una altra vegada en molt poc temps. També penseu en avisar a na Maria o a n'Àngel, de forma que quan hi ha uns quants casos, puguem prevenir-vos.

Necessitam la vostra ajuda contra els polls. Gràcies per la vostra paciència i comprensió.

Maria i Àngel

3 comentaris:

  1. Gràcies per tota aquesta informació, la varitat és que escarrufa veure un poll en aquestes dimensions. Que feis que son !!
    Salutacions

    ResponElimina
  2. De res.

    Entenem que no és una entrada agradable, però na Maria i jo pensàvem que sovint els polls són grans desconeguts per a molta de gent.

    El nostre objectiu era precisament oferir una mica d'informació sobre el tema.

    ResponElimina